JAHNÁTEK: Farmári dostanú na červenú naftu, vyrovnávacie platby nebudú

05.11.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 5. novembra (TASR) - Poľnohospodári zo Žilinského a Banskobystrického kraja dnes v Banskej Bystrici diskutovali s ministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom o perspektívach slovenského poľnohospodárstva v kontexte pripravovanej reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. Na informačnom dni hovorili aj a ďalšími predstaviteľmi ministerstva najmä o štátnej podpore na roky 2012/2013, ako aj o pripravovaných výzvach v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2014 - 2020.

Podľa Jahnátka štátna podpora pre poľnohospodárov je na budúci rok už definovaná. "Je tam 17 miliónov eur, z čoho je desať miliónov určených na červenú naftu, podporu ktorej opäť zaviedla vláda Roberta Fica," uviedol na tlačovej konferencii po skončení rokovania.

Čo sa týka priamej podpory štátu pre poľnohospodárov, tá bude v roku 2013 na úrovni tohto roku, čo je približne 7 miliónov eur. Budúci rok však už naši farmári nedostanú tzv. národnú vyrovnávaciu platbu. "Ten rozdiel medzi európskymi a slovenskými peniazmi sa postupne znižoval a budúci rok už bude mať nulovú hodnotu, pretože celá suma bude vyrovnaná z Európske únie," pripomenul minister.

Minister reagoval aj na požiadavky viacerých prvovýrobcov poľnohospodárskych produktov na zvýšenie štátnych platieb. Podľa jeho slov dávať prostriedky do okamžitej spotreby je absolútne neefektívne. "Prostriedky treba dávať do investícií, ktoré dokážu vytvoriť ďalšiu nadhodnotu," uviedol.

Na to, aby sa zlepšila situácia napríklad prvovýrobcov mlieka by podľa ministra bolo dobré, aby si zakladali odbytové družstvá, ktoré budú podporované Európskou úniou a prvovýrobcom dajú oveľa lepšie vyjednávacie pozície s druhovýrobou a obchodnými reťazcami.

Jahnátek si myslí, že mliekari strácajú peniaze aj tým, že vyvážajú surové mlieko do zahraničia, odkiaľ potom putuje späť na naše trhy vo forme hotových mliečnych výrobkov, pričom existujú kapacity, ako mlieko spracovať doma a ponúknuť ho priamo na náš trh.

"Štát bude podporovať 80-percentnú sebestačnosť v potravinách," uviedol minister na záver. "Musíme ale v prvom rade vyriešiť otázku potravín v našich obchodoch, až potom sa dostaneme k bilanciám a podporám u našej prvovýroby," dodal.
 

Vyberte región